Barion Pixel

Teakészítés szabályai

Kezdőlap » Teakészítés szabályai

Ahogyan az egyes termékeknél, gyógynövényeknél található leírásokban is olvashatják kedves vásárlóink, a gyógytea elkészítésének vannak bizonyos szabályai, amiket érdemes betartani és megfogadni.

Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az elkészített gyógytea hatásos legyen és tényleg segítse szervezetünk megfelelő működését, betegségek megelőzését, leküzdését.

A gyógynövények felhasznált részeitől (levelek, virágos hajtás, gyökerek, kéreg, stb.) függ az elkészítés módja.

Levelek, virágos hajtások forrázása

A gyógyteák túlnyomó többségében a növény leveleit, virágos hajtását, szárát használjuk a tea elkészítésekor. Ezekben az esetekben forrázással készítjük a gyógyteát.

Egy csapott evőkanálnyi (kb. 3 gramm) teafüvet 2,5 dl lobogó vízzel kell leforrázni és lefedve 15 percig állni hagyni. Ezt követően le kell szűrni és langyosan már fogyasztható is. Természetesen használhatóak a tea elkészítésekor olyan filtertasakok, melyek vegyszer és klórmentesek.

Gyógynövény gyökereinek főzése

A gyógynövények gyökereinek, vagy kérgének felhasználásakor a forrázás nem elegendő, ezekben az esetekben 2-3 percig főzni kell a gyógynövény ezen részeit a leszűrés előtt. Ilyen pl, a mezei katáng vagy gyermekláncfű gyökér.

Hideg áztatás

Vannak bizonyos gyógynövény termések, amelyek esetében hideg áztatással készül el a gyógytea. A csipkebogyó terméséből 5-6 órás hideg vizes áztatással, míg a fagyöngy terméséből 12 órás hideg vizes áztatással készítünk teát.

Leveleket és gyökereket is tartalmazó gyógyteák elkészítése

Vannak olyan gyógytea keverékek, amelyek bizonyos növények levelei mellett más növények gyökereit is tartalmazzák. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha hosszabb ideig, legalább 30 percig áztatják a gyógytea keveréket a forrázás után.

Mikor fogyasszuk el a gyógyteákat?

A legjobb, ha az elkészített gyógyteát frissen, amint kihűlt elfogyasztjuk.

Szintén az egyes termékeknél leírtaknak megfelelőn kell a gyógytea fogyasztását az étkezésekhez és napszakokhoz igazítani.

Lehet a gyógyteákat ízesíteni?

A leggyakoribb kérdés a gyógyteák és teakeverékek ízesítésé és édesítése. A webshopunk által kínált termékek közül az élvezeti teák ízesíthetők. A keverék teák és az egyedi gyógyteák – még ha első kóstolásra nem is rendelkeznek kifejezetten kellemes ízzel – édesítése, citrommal vagy más módon való ízesítése csökkentheti a gyógynövények jótékony hatásait.

Ezért azt javasoljuk, hogy ne használjanak sem cukrot, sem mézet sem másfajta édesítőszereket a gyógyteák fogyasztásakor.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - 0.00